Hledáte rychlý a luxusní recept? Vyzkoušejte tagliatelle s lososem a smetanou!
Uvařte těstoviny.
Připravte si velký hrnec s vodou a přiveďte ji k varu. Přidejte lžičku soli, aby se těstoviny neslepily. Vložte tagliatelle do vroucí vody a vařte podle návodu na obalu, obvykle 8–10 minut. Mezitím si připravte omáčku. Po uvaření těstoviny slijte a propláchněte studenou vodou, aby se zastavil proces vaření. Pár lžic vody z těstovin si schovejte, bude se hodit při zahušťování omáčky.
Osmahněte cibuli a česnek.
Na středním plameni rozehřejte olivový olej ve větší pánvi nebo hrnci. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a restujte ji dozlatova a změknutí, zhruba 5-7 minut. Poté přidejte prolisovaný česnek a restujte další minutu, dokud se nerozvoní. Cibule a česnek tvoří základ lahodné omáčky a dodají pokrmu hloubku chuti. Dbejte na to, aby se česnek nepřipálil, zhořkl by. Správně orestovaná cibule s česnekem dodá těstovinám s lososem a smetanou neodolatelnou vůni.
Přidejte lososa a opečte.
Na pánvi s rozpáleným olivovým olejem opékejte kousky lososa z obou stran dozlatova a dokud není losos hotový. Doba opékání se bude lišit v závislosti na tloušťce lososa, obvykle to však trvá 3–5 minut z každé strany. Během opékání lososa ho osolte a opepřete podle chuti. Jakmile je losos hotový, vyjměte ho z pánve a dejte stranou. Do pánve vlijte smetanu na vaření a přiveďte ji k varu. Poté snižte teplotu a nechte smetanu probublávat, dokud nezhoustne. Obvykle to trvá 5–7 minut. Do omáčky vmíchejte parmazán a dochuťte ji solí a pepřem podle chuti. Do omáčky vraťte lososa a promíchejte. Přidejte uvařené tagliatelle a promíchejte, aby se obalily omáčkou. Podávejte ihned, ozdobené čerstvou petrželkou nebo bazalkou, pokud chcete.
Vlijte smetanu a nechte zredukovat.
Nyní přichází na řadu smetana, která dodá našim tagliatelle s lososem sametovou konzistenci a jemnou chuť. Smetanu vlijte do pánve s lososem a česnekem. Nechte ji lehce probublávat na mírném ohni, dokud nezhoustne a nezačne se redukovat. Tento proces obvykle trvá 5–7 minut. Během redukce smetana zhoustne a její chuť se zintenzivní, čímž se vytvoří lahodná omáčka, která perfektně doplní chuť lososa a tagliatelle. Nezapomeňte omáčku občas promíchat, aby se nepřipálila.
Přidejte parmazán a dochuťte.
Nyní přichází ta nejlepší část - dokončení vašeho mistrovského díla! Do omáčky s lososem a smetanou vmíchejte uvařené tagliatelle. Jemně je obraťte, aby se každý pramínek těstovin obalil touto lahodnou směsí. Pokud se vám zdá omáčka příliš hustá, přidejte trochu vody z vaření těstovin, která ji krásně zředí a dodá jí ještě více chuti. Teď přichází na řadu parmazán. Přisypte ho dle chuti a důkladně promíchejte. Slanost parmazánu se dokonale snoubí s jemností smetany a lososa, čímž vzniká symfonie chutí, která vám bude tančit na jazyku. Nezapomeňte dochutit solí a pepřem podle vaší preference.
Vlastnost | Recept 1 | Recept 2 |
---|---|---|
Doba přípravy | 20 minut | 30 minut |
Náročnost | Snadné | Středně těžké |
Smíchejte s těstovinami a podávejte.
Slijte uvařené tagliatelle a vraťte je zpět do hrnce. Přidejte k nim připravenou omáčku z lososa se smetanou a promíchejte. Důkladně, ale opatrně míchejte, aby se omáčka dostala ke všem těstovinám a losos se nerozpadl na malé kousky. Pokud je omáčka příliš hustá, můžete ji naředit trochou vody z vaření těstovin. Pro ještě krémovější chuť přidejte lžíci mascarpone nebo zakysané smetany. Podávejte tagliatelle s lososem a smetanou ihned posypané čerstvě mletým černým pepřem, nasekanou pažitkou nebo koprem. Můžete přidat i pár kapek citronové šťávy pro osvěžení chuti.
Publikováno: 22. 11. 2024
Kategorie: domov