Záhady zdraví

Magazín ŽENY.  Vše o zdraví a léčení.

Bylinky - vlastnosti a užití

Přestaňte si ničit zdraví chemickými léky, a zkuste zapojit do léčby bylinky. Abychom Vám to ulehčili, postupně budeme zveřejňovat jejich vlastnosti a užití v léčbě.

Heřmánek pravý

Oblíbenost: 4.3
11.06.2010 |  kategorie:  

jemný pomocník... celý článek

Autor: Pavel Hanzal | diskuze (0)

Lapacho červené - jihoamerický zázrak

Oblíbenost: 4.9
04.06.2010 |  kategorie:  

Léčivka nadmíru povolaná... celý článek

Autor: Pavel Hanzal | diskuze (0)

Maté - zelené zlato Indiánů

Oblíbenost: 5
20.12.2008 |  kategorie:  

Dopřejte si zdravý čaj. celý článek

Autor: Vít Kuntoš zdroj: www.vegetalismus.cz | diskuze (0)

Libeček lékařský

Oblíbenost: 4.5
08.11.2008 |  kategorie:  

Libeček je sice známá bylinka, málokdo ovšem zná její léčebné účinky. celý článek

Stevia sladká

Oblíbenost: 5
05.10.2008 |  kategorie:  

Ještě neznáte tohle přírodní sladidlo, které si můžete pěstovat už teď sami doma? celý článek

Autor: Vít Kuntoš zdroj: www.jakbydlet.cz/ | diskuze (0)

Detail článku

Sdílet na Facebooku

Maté - zelené zlato Indiánů

Oblíbenost: 5

Historie maté
( Ilex paraguaiensis – cesmína paraguayská )

Když Kryštof Kolumbus před více než 500 lety přistál po strastiplné cestě místo v Indii v Jižní Americe, nebyl tímto nedopatřením nijak zklamán. Za prvé si tohoto omylu v prvních momentech vůbec nepovšimnul a za druhé také zde nalezl hojné poklady. Například maté - „zelené zlato indiánů“ - bylo tehdy relativně rozšířeným nápojem podávaným hostům na uvítanou. Archeologické nálezy v místních hrobech však dokazují, že maté bylo velice váženo již před Kristem. Nebyli to mořeplavci, nýbrž jezuitští mnichové, kteří v roce 1578 dovezli maté poprvé do Evropy. Jezuité také stáli u zrodu pěstování cesmíny paraguayské na plantážích. Indiánům do té doby stačily divoce rostoucí stromy. Dnes je maté nejoblíbenějším nápojem Jižní Ameriky. Pěstuje se především v Argentině, Brazílii, Chile, Paraguayi a Uruguayi. Vysoký obsah kofeinu v kombinaci s ostatními látkami má pozvolný a rovnoměrný povzbudivý účinek. Proto má maté značný význam u domorodých obyvatel, které díky němu vydrží dlouhodobé fyzické vypětí bez přísunu potravy.

Existuje řada důvodů, proč pít maté

Základním důvodem je jistě to, že maté je chutné. Lístky obsahují navíc kofein, který v kombinaci s ostatními komponenty povzbuzuje výrazněji než při konzumaci kávy nebo čaje. Podobně jako u čaje má kofein obsažený v maté pozitivní vliv na činnost mozku, přičemž práce srdce není zatížena. Kromě kofeinu obsahuje maté více než 20 aminokyselin, vitamíny B1, B2, B3, B5, E a C. Zastoupeny jsou také minerální látky jako hořčík, vápník, železo, fosfor, selen, hliník, draslík, křemík. Maté působí zároveň močopudně, podporuje trávení a napomáhá odbourávat tukové vrstvy v těle. Řada lidí dodržujících nejrůznější diety v něm objevila vhodný doplněk svého snažení.

Originální příprava

Tradičně se maté připravuje v tzv. kalabase (vysušené tykvové slupce ) a poté se pije horké nebo chlazené pomocí bombilly ( kovové slámky ). Způsoby přípravy se liší a proto je na Vás, který si vyberete.
 

  • notná dávka (4-6 čajových lžiček) maté se zalije horkou převařenou vodou (cca. 80°C) a upíjí se bombillou
           
        
  • nádobka (kalabasa) se naplní do dvou třetin maté a zalije horkou převařenou vodou (cca. 80°C), po vypití se lísky maté opět zalijí horkou vodou - tento postup lze opakovat až 5x
           
       
  • do nádobky se nasypou 2-6 čaj. lžiček maté, zalijí se trochu vlažnou vodou, tím lístky získají pevnou konzistenci, po několika minutách se vše zalije horkou vodou (cca.70°C)
          -
       
  • lístky maté se zalijí studenou vodou, nechají chvilku luhovat a hotovo - tento nápoj se nazývá  tereré
           
        
  •  jakkoliv připravené maté lze dochutit např. medem,citronem, drcenými bylinkami (např. mátou)

Zpracování maté

Cesmína paraguayská je stále zelený strom, který dorůstá až 15 m. Sklízí se celé větve s listy. Nejvhodnější jsou listy staré jeden nebo dva roky. Surovina je po sklizni sušena, ze 100 kg čerstvých listů zůstane po usušení cca 33 kg zpracované hmoty. Po rozmělnění lístků a odstranění zbytků stonku se rozbíhá proces zrání. Toto trvá minimálně 30 - 45 dnů, někdy však až jeden rok. Při zrání se udržuje teplota na 50- 60°C. Zelené maté je poté připraveno pro spotřebitele. Dodatečným pražením je možno docílit měkčí chuťovou variantu - pražené maté.


Maté je díky obsahu kofeinu nevhodné pro děti, těhotné a kojící ženy a pro osoby s vysokým krevním tlakem.

 
`

Přiložené obrázky

 
 
 

Autor/zdroj fotografie: Pavel Hanzal

 

Ohodnoťte článek: 5
(více je lépe)

O tomto článku se zatím nediskutuje. Diskuse je přístupná pouze registrovaným uživatelům.

rozšířené vyhledávání
MagazínŽENY.cz

Reklama

Doporučujeme

Podnikání a bydlení.

Reklama

Veškeré nabízené služby jsou pozastaveny

Omlouváme se, ale z důvodu nemoci jsou veškeré nabízené služby jsou pozastaveny.

Zobrazit detaily